Preview

Arctic and Subarctic Natural Resources

Advanced search

Dynamics of Change of Fatty Acids Composition in the Leaves of Amaranthus Retroflexus, Thlaspi Arvense and Agastache Rugose

Abstract

Dynamics of change of fatty acids composition in the leaves of Amaranthus retroflexus, Thlaspi arvense and Agastache rugosa is investigated at their cultivation in Central Yakutia in the course of vegetation from June to August. The quantitative and qualitative content of saturated and unsaturated fatty acids in the leaves of the studied plants is revealed. The maximum quantity of fatty acids was fixed at the end of June, the minimum at the beginning of August. It is established that the main unsaturated fatty acid is the linolenic acid (С18:3Δ6,9,12), saturated palmitic acid (C16:0) in all studied plants. It is revealed that with decrease of temperature the percentage of unsaturated fatty acids at all three species of the studied plants increases. It is shown that the studied plants differently react to change of temperature conditions of their growth that displays in changes of their fatty acid composition. This may testify to various mechanisms of adaptation to a lowtemperature stress.

About the Authors

Igor Vitalievich Sleptsov
Institute for Biological Problems of Cryolithozone SB RAS
Russian Federation


Efim Sergeevich Khlebnyy
Institute for Biological Problems of Cryolithozone SB RAS
Russian Federation


Alla Nikolaevna Zhuravskaya
Institute for Biological Problems of Cryolithozone SB RAS
Russian Federation


References

1. Ударева Л.В., Коненкина Т.А., Шмаков В.Н., Макаренко С.П. Жирно-кислотный состав липидов каллусов двух видов лиственницы (Larix gmelinii и Larix sibirica) // Химия растительного сырья. – 2014. – №. 2. – C. 121–127.

2. Новицкая Г.В., Суворова Т.А., Трунова Т.И. Липидный состав листьев в связи с холодостойкостью растений томатов // Физиология растений. – 2000. – Т. 47, № 6. – С. 829–835.

3. Los D.A., Murata N. Structure and expression of fatty acid desaturases // Biochem. et Biophys. Acta. – 1998. – Vol. 1394. – P. 3–15.

4. Ильинская Л.И., Озерецковская О.Л. Продукты липоксигеназного окисления жирных кислот как сигнальные молекулы в индуцировании устойчивости растений (обзор) // Прикладная биохимия и микробиология. – 1998. – Т. 34, №. 5. – С. 467–479.

5. Лось Д.А. Структура, регуляция экспрессии и функционирование десатураз жирных кислот // Успехи биологической химии. – 2001. – Т. 41. – С. 163–198.

6. Нохсоров В.В., Дударева Л.В., Чепалов В.А. и др. Свободные жирные кислоты и адаптация организмов к холодному климату Якутии // Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии. – 2015. – Т. 38, № 1 – С. 127–134.

7. Петров К.А., Перк А.А., Чепалов В.А., Охлопкова Ж.М. Особенности жирно-кислотного состава некоторых растений Якутии в период формирования криорезистентности // Вестник СВФУ. – 2011. – Т.8, №2. – С. 26–29.

8. Граскова И.А., Дударева Л.В., Живетьев М.А. и др. Динамика сезонных изменений жирно-кислотного состава, степени ненасыщенности жирных кислот и активности ациллипидных десатураз в тканях некоторых лекарственных растений, произрастающих в условиях Предбайкалья // Химия растительного сырья. – 2011. – №. 4. – С. 223–230.

9. S.M. Rahmat Ullah, Brett Murphy, Brian Dorich, Bruce Richter. Kannan Srinivasan Fat extraction from acidand base-hydrolyzed food samples using accelerated solvent extraction //J. Agric. Food Chem. – 2011. – 59. – P. 2169–2174.

10. Алаудинова Е.В., Миронов П.В. Липиды меристем лесообразующих хвойных пород Центральной Сибири в условиях низкотемпературной адаптации. 2. Особенности метаболизма жирных кислот фосфолипидов меримтем Larix sibirica Lebeb., Picea obovata L. и Pinus sylvestrisl // Химия растительного сырья. – 2009. – №. 2. – С. 71–76.

11. Розенцвет О.Н., Нестеров В.Н., Богданова Е.С. и др. Влияние кратковременных и продолжительных колебаний факторов среды на состав липидов Plantago media в условиях Южного Тимана // Известия Самарского научного центра РАН. – 2012. – Т.14, № 1(3). – С. 791–799.


Review

For citations:


Sleptsov I.V., Khlebnyy E.S., Zhuravskaya A.N. Dynamics of Change of Fatty Acids Composition in the Leaves of Amaranthus Retroflexus, Thlaspi Arvense and Agastache Rugose. Arctic and Subarctic Natural Resources. 2015;20(4):100-105. (In Russ.)

Views: 6


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2618-9712 (Print)
ISSN 2686-9683 (Online)